הקדשה: לרפואת דלקה בת רבקה
כל מורה מתחיל לאזרחות יודע שאחד מהעקרונות החשובים בדמוקרטיה, על מנת שחברה דמוקרטית תוכל לחיות באופן שלם זו עם זו הוא עיקרון הפלורליזם. עיקרון זה אשר בפשוטו אומר כי יש להכיר בשונות החברתית של כל עדה ועדה, שיש להכיר בכך שאנחנו חברה בעלת הבדלים ולכן יש לאפשר לאחר לנהוג בחייו כפי שהוא מאמין. מכך יוצאת העובדה שצריך להיות סובלן כלפי דעותיו, בעיקר כשהן אינן מתאימות לי, ולהגיע להסכמה רחבה שצריך לחיות ביחד על בסיס משותף.
"המרכז לפלורליזם יהודי" הוא למעשה התנועה הרפורמית בישראל, שלצערי מסתתרים מאחורי השם המעורפל הזה לכתחילה כדי לא לגרום לאנשים להבין שהם בעצם מייצגים אופי חשיבה מסוים, יהודי או לא יהודי.
בשמו ניתן לזהות כי הפלורליזם מאוד חשוב עבורם. ממרכז כזה היינו מצפים לשמוע על קבלת השונות של האחר, מתן האפשרות לתת לאחר לחיות את חייו על-פי אמונותיו השונות משלי.
אלא שהתנועה הרפורמית, דרך המרכז לפלורליזם יהודי, ממשיך ומנסה לנגוס בממסד האורתודוקסי באמצעות חבר רעיו במשרד החינוך ובבית המשפט העליון. לא, לא מדובר בהחלטה בנוגע לנישואין או יחסי האישות בישראל. גם לא מדובר בנושא כשרות, אלא בנושא עמוק הרבה יותר – חינוך.
בכתבה שפורסמה ביום רביעי דווח על כך שמשרד החינוך הודיע כי יפסיק לתקצב בתי ספר חרדים [שהתקצוב הוא רק 75%] שלא יגישו את בנותיהם למיצ"ב. זאת בעקבות העתירה של המרכז לפלורליזם יהודי.
כלומר – המרכז לפלורליזם חברתי מסרב להכיר בעובדה שהחברה החרדית אינה מאמינה בגישת משרד החינוך לגבי המיצ"ב, וכי הם מתנגדים ללמד שעות רבות לימודי חול ומבקשים להתמקד, לפי שיטת אמונתם, בלימודי הקודש [סתם לידע כללי הבנות ניגשות לכל הבגרויות כמו במגזר החילוני למעט מתמטיקה].
בפועל מה שזה אומר שבשם הפלורליזם של המרכז לפלורליזם יהודי – הם מבקשים למנוע את הפלורליזם בחינוך שמאפשר [אגב, גם לפי הסטטוס-קוו] לציבור לחיות את חייו לפי אמונתו. די מבחיל. זיוף גדול מזה טרם ראיתי.
אבל ניחא. כי הבעיה היא הרבה יותר והיא מהווה "גול עצמי". בתי הספר האשכנזים בעיקר, שהם רוב בתי הספר שעליהם מדובר, לא מקבלים את מרות משרד החינוך בנושא. חוסר תקצוב של המשרד יוביל לכמה דברים בעייתיים – מבחינה כלכלית מורות רבות יהפכו למובטלות, דבר שיקשה על ההוצאה החודשית של הקופה הציבורית כי המדינה, בהיותה מדינה סוציאליסטית לפעמים, תממן את דמי האבטלה ולאחר מכן את אבטחת ההכנסה [ומאחר שרוב המורות הן בדרג אקדמי אי אפשר לשלוח אותם לפי חוק לנקות שירותים]. בנוסף, וחמור מכך – בתי ספר רבים עלולים לפנות למשאבים מחו"ל כמו חסידויות שנויות במחלוקת מבחינה ציונית כמו סאטמר או נטורי כרטא ואחרים, ולקבל מהם מימון – דבר שיהפוך את בתי הספר החרדים לעצמאיים מבחינה חינוכית ויקנה למנהלים בחירה חופשית של תוכן הלימודים, ואני לא צריך להציג מה זה אומר.
השאלה האמיתית שאמורה להישאל ע"י בג"ץ היא בכלל אחרת – מדוע משרד החינוך מממן רק 75% מהתקציב החרדי לעומת 100% מהחילוני? מדוע יש אפליה? אין תשובה, כי בג"ץ מעדיף לא להתערב. בג"ץ מתערב רק כשמדובר בטובת הערבים והאנטי-חרדי.
יש לתהות מהו הפלורליזם שאותו מנסים להשיג ולהציג אותו מרכז פלורליסטי… ויש לתהות מדוע אין גילוי נאות שמדובר למעשה, בתנועה הרפורמית.
מאמר זה נכתב בסדרת מאמרים ב-30.7.2013