דברי מאכל שאין לזרוק בפסח (תשע"ח)
לעילוי נשמת הרב נתן דוד בן חיה שרה אסתר ת.נ.צ.ב.ה
מן התורה נצטווינו לבער את החמץ מרשותינו עוד לפני פסח. במוצרים שברשימה הבאה אין חמץ כלל ועל כן אין לבערם. אולם כיוון שלא נעשו בפיקוח לפסח או שהיו בסביבת חמץ (מבלי שהתערבו בתערובת חמץ) – ישאירם בבית במקום מוצנע. הרשימה מתייחסת למוצרים תוצרת הארץ בלבד. המוצרים הן למי שאינו אוכל קטניות. מאכלי קטניות כמובן מותר לספרדים עפ"י המנהג והמסורת של כל עדה ועדה.
א – אגוזים, אבקת אפיה, אבקות מרק (באבקת מרק פטריות נמצא קמח שעדיין לא במגע עם מים), אורז (ולספרדים מותר להשתמש גם בפסח), אינטנט פודינג, אלכוהול תוצרת ישראל.
ב – במבה, בשר, ביצים.
ג – ג'לי, גלידות (פרט לאלה המצוין עליהן תערובת חמשת מיני דגן), גרעיני חיטה, גבינות, גרעינים ושאר פיצוחים (למעט קבוקים) בהכשרים של העדה החרדית, שארית ישראל והרב לנדא – הקמת להדבקת המלח הוא קמח תפו"א. על שאר ההכשרים צריך לברר, גריסים, גפילטע פיש (העדה החרדית בלבד).
ד – דבש, דגים טריים ומצוננים או שלמים קפואים, דגים מעושנים, דייסת קורנפלור (דייסות דגנים הן חמץ גמור).
ח – חרדל, חלב סויה, חלבה, חיטה, חומץ סינתטי, חומץ הדרים, חומץ תפוחים.
ט – טחינה, טפיוקה.
י -יין (שמוטבע עליו שאינו כשר לפסח או פתוח), ירקות מבושלים.
כ – כמון (קטניה)
מ – מים (פתוחים), מיץ לימון, מרגרינה, משקאות קלים ודיאט (למעט בירה שהיא חמץ גמור). משקאות חריפים – תוצרת הארץ בלבד ובהכשר העדה החרדית והרב רובין בלבד (למעט ויסקי שהוא חמץ גמור), מיונז. מזון לתינוקות – כל תחלפי חלב אם כגון סימילק, מטרנה, בייבילק וכו' אין בהם חמץ כלל כל השנה ואפשר להמשיך ולהשתמש בהם בפסח, מלח.
נ – נקניק בשרי [בהשגחת הבד"ץ בלבד], נקניקיות מן הצומח הנן חמץ גמור.
ס – סוכר, סוכר וניל, סילאן, סובין, סולת, סרדינים בשמן.
ע – עופות, עמילן [כשמצוין עמילן במוצר לרוב זה עמילן שמקורו בתירס, קמח תפו"א או קמח טפיוקה. כשהעמילן הוא חמץ מצוין מכיל גלוטן], עלי דפנה.
פ – פירות יבשים [לדר הוא חמץ], פריכיות אורז בהכשר העדה החרדית בלבד [פרט לאלה המצויים בהם תערובת חמשת מיני דגן], פלפל אנגלי.
צ – צבעי מאכל, צימיקאו, ציפורן, צ'יפס, צ'יקו.
ק – קופסאות שימורים, קצפת צמחית, קטשופ, קינואה, קמח (אמר לי הגר"ח קנייבסקי שכך הייתה דעתו של החזו"א גם מקמח מחיטה לתותה), קפה שחור, קפה נמס ומגורען מכל הסוגים, קקאו, קפה דגנים – חמץ גמור.
ר – רוטב סויה, ריבות.
ש – שוקו ושוקולד, שמני אכילה [שמן נבט חיטה אינו חמץ], שום, שקדים, שומשום (קטניות), שומשום עם זעתר הנמכר באריזות הנו חמץ גמור, שמרים. שיבולת שועל – קוואקר למעט – דייסת שיבולת שועל, שלווה תפוחה (חיטה תפוחה של חברת אשכול אינם חמץ כלל)
ת – תבלינים.
הערה חשובה: משרד הבריאות מחייב לציין במוצרי המזון "רגישות לאלרגנים". במידה וישנה הצהרת יצרן על המוצר שאנו מכיל גלוטן – המוצר איננו חמץ, ואין צורך לבערו, אך כיוון שלא נעשה בפיקוח כשרות לפסח – ישאירם בביתו במקום מוצנע.
מוצרים שאינם צריכים כלל כשרות לפסח ולכל ימות השנה (תשע"ח)
אבקת כביסה
דאודורנטים (כולל סטיק)
טבליות למדיח כלים
כפפות – כל סוגי הכפפות, כולל לטקס, כל האבקה הנמצאת בכפפות מקורה במחצב ללא חשש חמץ.
כלים – כל החד פעמי כולל צלחות, כוסות מנייר (גם צבעוני) וסכו"ם מפלסטיק.
מנג'טים, מפיות נייר (גם צבעוני), ממחטות נייר, מגבונים לחים, מי פה, משחות שיניים, מפות ניילון.
נייר – כל הניירות תוצרת הארץ אין בהם חמשת מיני דגן כלל, נייר טואלט, נייר כסף, תבניות אלומיניום חד פעמיות מכל הגדלים. נייר אפיה, נייר עטיפה, נוזל כלים.
סבון לכל סוגיו
פילטרים (מסנני מים)
קוסמטיקה, מייק-אפ, מסקרה, פודרות למיניהן, אודמים, תוחמים, עפרונות, צלליות, לק.
קיסמי שיניים, קשיות לשתייה, קרם ידיים, קרם פנים, קרם גוף.
שמפו לכל סוגיו
תמיסה לעדשות מגע.
רשימה זו נערכה בידי מומחה הכשרות הרב יוסף זריצקי לפסח תשע"ח בלבד.
הערות ושאלות נוספות: 054-8484044