הקדשה: שלום בן גילה לרפואה שלימה
"לזרום" – מובנו לתת לעניינים להתנהל בכוחות עצמם, בלא חשיבה מוקדמת וללא תכנון מוקדם.
הרעיון המונח כאן – לא צריך להיות מרובע ומקובע. אין צורך להתארגן מראש. כשנגיע לבעיה, נאלתר משהו ו'נעבור את הגשר'. זוהי צורת חיים מהירה, אשר לא מתוכננת מראש. נפתור את הבעיות תוך כדי הדרך, בעת שהן יתרחשו.
אנחנו כיום יכולים לפעול באופן זה, כיוון שיש לנו כלים ומכשירי תקשורת אשר מאפשרים לנו לאלתר תוך כדי החיים. כשתתעורר הבעיה, נוכל לפותרה בעזרת הקשר והמכשיר שבידינו.
הבסיס הוא – אילתורים. פתרונות מיידים בלי תכנית מראש. אין צורך לצאת לקניות עם דף מסודר – נגיע לחנות, נראה מה יש בה. מהחנות אפשר יהיה להתקשר הביתה ולברר אלו מהמצרכים צריכים אנו לקנות ולאלה מבצעים כדאי לנו להיענות.
האילתורים הללו, יש בהם מן הזריזות והחוויה של פתרונות מהירים, אך גם חסרון יש בהם. בלא חשיבה מוקדמת, הרי הדברים מתבצעים מתוך "שליפה מן המותן". אין זמן לחשוב ולהתבונן האם אכן פועלים נכון. צריכים להחליט במהירות ואין את הזמן לשיקול הדעת ולהחלטות נכונות.
דוגמה מוחשית לכך היא בנושא החינוך. כשהחינוך בבית בנוי על "זרימה" בלא חשיבה מסודרת, כשאין משנה סדורה להנהגת הילדים ובלא תכנית ברורה מראש. במקרה זה הפעולות נעשות מתוך אילתור – הילד מבולבל והתוצאות הן בהתאם.
יצאו תלמידים לאחרונה לטיול. המדריך הוציא מפה כדי להתעדכן בדרך ולחשוב על המשך המסלול. הדבר יצר גיחוך אצל התלמידים – מי משתמש כיום במפה, אמרו הם, בימינו ישנם אמצעים אלקטרוניים משוכללים להתמצא היכן אנו נמצאים.
כשלא היו את האפשרויות הזמינות הללו, שבכל רגע יש את אפשרות המידע, אנשים ישבו ותכננו תכניות מראש. לקראת היציאה לקניות, ערכו בבית רשימה מה חשוב לקנות ומה אכן נחוץ. לקראת טיול ישבו לפני המפה ותכננו את כל מהלך הטיול, מתחילתו ועד סופו. חשבו בהיותם בבית, בשיקול דעת וברוגע היכן רצוי לטייל ומה חשוב לראות. ניתן היה להתבונן ולשקול דברים בשלווה.
כיום, במרוץ החיים שלנו, אין צורך לשבת ולתכנן מראש. חושבים על הדברים תוך כדי ביצועם. גם אם נטעה, וטבעי שכך קורה כתוצאה ממהירות ההחלטה, ישנם אפשרויות של תימרון בהמשך וחיפוי על הטעויות והשגיאות ("מחשב מסלול מחדש…").
"לזרום" זוהי צורת חיים אשר לוקחת מעמנו את יישוב הדעת וההתבוננות, לחשוב על דברים בסבלנות ובתכנון מראש. כיוון שיש לנו את הזמינות להתארגן תוך כדי הדרך, לא משקיעים זמן, סבלנות ומחשבה לפעולות האמורות להיעשות על-ידינו. מסתמכים על החלטות רגע ומכשירים אלקטרוניים שמהווים תחליף חלש לחשיבה רגועה ומסודרת.
כדאי מאוד להתרגל גם לדרך חיים של חשיבה ותכנון מסודר. לחוש את המעלות של התנהלות כזו, להחליט ביישוב הדעת, כבר בבית, על המצרכים אותם אנו אכן צריכים לרכוש, לראות את החסר לנו לפני צאתנו לקניה (זה גם חוסך הרבה מאוד כסף. ה.מ). בהיותנו בחנות אנו מסונוורים מהמבחר העצום ומהמבצעים השונים אשר מפתים אותנו להחלטות שגויות ובלתי הגיוניות.
נלמד גם לקבוע מראש את שעת הפגישה עם אדם אותו אנו אמורים לראות. נראה את הצד החיובי שבארגון הדברים מראש וחשיבה הגיונית. ללא סדר יום תזזיתי, הבנוי על שיחות טלפון רבות לצורך תיאום ועם שינויים מרגע לרגע.
כאשר נהיה מתוכננים נדע את אשר לפנינו ובשלווה וברוגע נוביל את סדר היום שלנו. נכיר מה אנו אמורים לעשות בעת הקרובה ומה תכניותינו לעתיד. ננצל את כוח המחשבה וההיגיון אשר חנן אותנו הבורא יתברך, כדי לנהל את חיינו בדרך שקולה מתוכננת וברורה.
מאת: רב שמואל קובר